Koska Suomi on osa Euroopan Unionia, EU-direktiivit säätelevät vahvasti myös meidän elintarvikekauppaamme aina tuottajalta kuluttajan pöytään. Välillä direktiiveistä ja asetuksista on vaikea pysyä ajan tasalla, joten Helsingin Lihakauppiasyhdistys Ry pyrkiikin tiedottamaan jäsenilleen aina uusista muutoksista sitä mukaa, kun sellaisia ilmenee. Jos sinulla on mielessäsi jokin kysymys liittyen EU-säännöksiin, ota yhteyttä niin yritämme etsiä vastauksen.
Periaatteessa alaamme ohjaavat kolme eri ministeriötä, jotka ovat:
Tällä hetkellä lienee kauppaa koskevista laista tärkeimpiä omavalvonta- ja hygieniaosaaminen, jolla on kuluttajan turvallisuuden ja terveyden kannalta erittäin tärkeä merkitys. Hyvin hoidettu omavalvonta- ja hygieniaosaaminen takaa parhaiten elintarvikkeiden laadun ja hygienian. Omavalvonta tarkoittaa tuotteen laadun ja hygienian seuraamista aina tuottajalta kuluttajalle saakka. Tuore-elintarvikkeiden myyjille on pakollista suorittaa hygieniapassi, jolla osaaminen todistetaan. Jos omavalvontaa ei noudateta, ryhtyvät viranomaiset toimenpiteisiin ja sanktioihin.
Elintarvikelainsäädäntö on niin laaja, että emme kykene sitä kokonaisuudessaan tyhjentävästi kertomaan nettisivuillamme. Sen sijaan pyrimme täällä antamaan tietoa sekä neuvomaan jäseniämme sekä EU-säännöksistä että myös kansallisista uusista laista ja asetuksista. Voit tutustua elintarvikelakiin tästä.
Onko sinulla kysyttävää alaa säätelevistä direktiiveistä, säännöistä tai voimaan tulleista lakimuutoksista? Ota yhteyttä niin etsitään vastaus yhdessä! Helsingin Lihakauppiasyhdistys Ry järjestää myös monia kokouksia, joissa mieltä askarruttavia asioita on mahdollista ottaa esille ja pohtia koko jäsenistön voimin.